Seyyar alıcılara karşı fındık üreticisi uyarıldı

Karadeniz-Bölgesel 31.08.2020 - 09:31, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

Seyyar alıcılara karşı fındık üreticisi uyarıldı

2020 ürünü fındık hasadında toplama işlemi yüksek kesimlerde, kurutma da genelde sürdürülürken üreticilerin fındığını satarken özellikle seyyar alıcılara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.
Seyyar alıcılara karşı fındık üreticisi uyarıldı 2020 ürünü fındık hasadında toplama işlemi yüksek kesimlerde, kurutma da genelde sürdürülürken üreticilerin fındığını satarken özellikle seyyar alıcılara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi. Tombul fındığın serbest piyasada Trabzon’da 50 randımanı 21 TL’den işlem gördüğünü, fabrikaların da tüccardan 21.25 TL’den alım yaptığını belirten Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Üyesi Celil Karabinaoğlu, “Bunların üzerinde fiyat verip, genellikle köylere üreticilerin ayağına kadar giderek yapılan satışlarda sıkıntılar, aldatmalar var” dedi. “Üreticilerimizi vergi levhası olmayan, kaydı bulunmayan adeta bir kantar bir araba ile köylere dadanan bu gibi alıcılara karşı uyarıyoruz. Bunlar geçmişte de vardı, şimdi de varlar” diyen Celil Karabinaoğlu şunları söyledi: “Dengesinde çeşitli şekillerde oynanmış kantarlarla köylünün emeğini fındığı eksik tartarak çalıp gidiyorlar. Üretici normal şartlarda belki de 21-22 liraya satacağı fındığından bunlar yüzünden 18-19 liraya denk gelen bir kazanç sağlayabiliyor. Ama bunun farkında değiller. Üreticinin emeğine, alın terine, bir yıllık beklentisine yazık. Bu konuda yıllardan beri uyarıyoruz. Ama önünü bir türlü alamıyoruz. Bunların yaptıkları emek gaspıdır, düpedüz hırsızlıktır. Vergi levhaları yok, denetimleri yok. Üreticilerimiz bu gibi insanlara itibar etmesinler. Satacaklarsa da mutlaka fındıklarını ayrıca tartıp ona göre versinler.” Üreticinin fındığını az tartıp almanın açıkca hırsızlık olduğunu tekrarlayan TTB Yönetim Kurulu Üyesi Karabinaoğlu, “Bu gibilerle ilgili muhtarları da uyardık. Ama yasal olarak yapacakları bir şey de yok. Bu konuda devletin üreticisini de mağdur eden bu gibilere karşı yaptırımlar uygulaması, tedbirler alması gerekiyor. Bunların yüzünden, fındık ticaretini yasalara ve kurallara uygun olarak yapan tüccarda mağdur oluyor” dedi.. Celil Karabinaoğlu piyasadaki hareketlilik ile ilgili olarak da; “Fındık bu yıl çok kaliteli. Son 5 yılın en kaliteli mahsulü oluştu.  Sivri fındıklarda biraz sıkıntı var. Tombul fındık az verdiği için kaliteli, sivri çok verdiği için biraz düşük. Tombul fındıklar geçen yıla göre 1-2 randıman daha yüksek. Üretici ise fiyattan gayet memnun” şeklinde sözlerini tamamladı.
2020 ürünü fındık hasadında toplama işlemi yüksek kesimlerde, kurutma da genelde sürdürülürken üreticilerin fındığını satarken özellikle seyyar alıcılara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Seyyar alıcılara karşı fındık üreticisi uyarıldı

2020 ürünü fındık hasadında toplama işlemi yüksek kesimlerde, kurutma da genelde sürdürülürken üreticilerin fındığını satarken özellikle seyyar alıcılara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Tombul fındığın serbest piyasada Trabzon’da 50 randımanı 21 TL’den işlem gördüğünü, fabrikaların da tüccardan 21.25 TL’den alım yaptığını belirten Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Üyesi Celil Karabinaoğlu, “Bunların üzerinde fiyat verip, genellikle köylere üreticilerin ayağına kadar giderek yapılan satışlarda sıkıntılar, aldatmalar var” dedi.

Üreticilerimizi vergi levhası olmayan, kaydı bulunmayan adeta bir kantar bir araba ile köylere dadanan bu gibi alıcılara karşı uyarıyoruz. Bunlar geçmişte de vardı, şimdi de varlar” diyen Celil Karabinaoğlu şunları söyledi:

Dengesinde çeşitli şekillerde oynanmış kantarlarla köylünün emeğini fındığı eksik tartarak çalıp gidiyorlar. Üretici normal şartlarda belki de 21-22 liraya satacağı fındığından bunlar yüzünden 18-19 liraya denk gelen bir kazanç sağlayabiliyor. Ama bunun farkında değiller. Üreticinin emeğine, alın terine, bir yıllık beklentisine yazık. Bu konuda yıllardan beri uyarıyoruz. Ama önünü bir türlü alamıyoruz. Bunların yaptıkları emek gaspıdır, düpedüz hırsızlıktır. Vergi levhaları yok, denetimleri yok. Üreticilerimiz bu gibi insanlara itibar etmesinler. Satacaklarsa da mutlaka fındıklarını ayrıca tartıp ona göre versinler.”

Üreticinin fındığını az tartıp almanın açıkca hırsızlık olduğunu tekrarlayan TTB Yönetim Kurulu Üyesi Karabinaoğlu, “Bu gibilerle ilgili muhtarları da uyardık. Ama yasal olarak yapacakları bir şey de yok. Bu konuda devletin üreticisini de mağdur eden bu gibilere karşı yaptırımlar uygulaması, tedbirler alması gerekiyor. Bunların yüzünden, fındık ticaretini yasalara ve kurallara uygun olarak yapan tüccarda mağdur oluyor” dedi..

Celil Karabinaoğlu piyasadaki hareketlilik ile ilgili olarak da; “Fındık bu yıl çok kaliteli. Son 5 yılın en kaliteli mahsulü oluştu.  Sivri fındıklarda biraz sıkıntı var. Tombul fındık az verdiği için kaliteli, sivri çok verdiği için biraz düşük. Tombul fındıklar geçen yıla göre 1-2 randıman daha yüksek. Üretici ise fiyattan gayet memnun” şeklinde sözlerini tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.