Çay da, üretici de, sanayici de sıkıntılı
Çay da, üretici de, sanayici de sıkıntılı
2020 ürünü yaş çay alım ve işleme kampanyası devam ederken, üretim bazında fiyata yapılan zam üreticinin yüzünü bir nebze güldürse de kuru çayın satışlarının yerinde sayması işleme yapan sanayiciyi zor durumda bırakıyor.
Çay da, üretici de, sanayici de sıkıntılı
2020 ürünü yaş çay alım ve işleme kampanyası devam ederken, üretim bazında fiyata yapılan zam üreticinin yüzünü bir nebze güldürse de kuru çayın satışlarının yerinde sayması işleme yapan sanayiciyi zor durumda bırakıyor.
Hammadde ve işletme maliyetleri artarken, fiyatı artmayan kuru çayın sanayisi zorda. Zararına mal satarak, hammadde almak için kullandığı banka kredisinin taksitini ödemek zorunda kalan sanayicilerin önemli bir kısmı neredeyse iflasın eşiğine gelmiş durumda.
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Komisyonu üyesi Yavuz Selim Çakıroğlu, su firesinden kaynaklı soruna oy kaygısı ile çözüm bulamayan, olmayan bir yapının sektörü uğrattığı yıllık zararı hiç gündeme bile getiremeyen çay sanayicisinin geleceğe kaygı ile baktığını söyledi.
Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Çakıroğlu, “Toplam üretim zararını azaltmak için, üreticiden düşük fiyattan çay almak zorunda kalan fabrikacı dertli. Ulusal marketlerin 40 bin tonu bulan satışları bilinen bir gerçek. Bu satışlar öncesi raf bedelleri, özel günlerde indirimler, nakliye, hamaliye gibi giderleri üretici firmalar karşılıyor” diyerek şöyle konuştu:
“Parası peşin ya da kısa vadeli olan kurumsal ve ulusal alıcılar ne yazık çay sektörünün finans sıkıntısından faydalanmaktadır. Ucuza satın almak ve ucuza satmak arzusu hem yaş çayın hem de kuru çayın fiyatlarını aşağı yönlü baskı altında tutmaktadır. Özellikle zararda olduğu ifade edilen ÇAYKUR’un da kuru çaya zam açıklamaması sektörü kaosa ve iflasa sürüklemektedir. Üreticisinden sanayicisine hatta tüketicisine kadar herkes dertli. Tüketicinin de kafası karıştı. Okudukları olumsuz haberler yüzünden kime ve hangi markayı güvenip alacaklarını bilmiyor. Aslında çözüm çok basit. Bütün paydaşlar ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile hazırlanacak acil 4 maddelik KHK ve devamında Çay Kanunu çıkarılmalıdır.”
Çakıroğlu; “Yıllardır çıkarılmayan Çay Kanunu ile mağdur olan üreticinin Çay Kanunu nerede? Büyük marketlerde 19.50 TL’den satılan çay kimin? Ve ÇAYKUR Çay Kanununa taraf mı? “ diye sorup; zarara uğrayan, faiz batağında olan sanayicinin sıkıntılarının nasıl çözüleceği sorularına da yanıt beklediklerini belirterek açıklamasını şöyle tamamladı:
“Ulusal Çay Konseyi diye bir kurum var. Ne iş yapıyor? İşlevi ne? Çay sektörünün içinde olduğu bu buhrandan haberi var mı? Varsa neden çözüm üretmiyor? Hammadde, işçi ücreti, yakıt, elektrik, sigorta, sarf malzemeler, KDV gibi giderleri peşin ödemek için zararına mal satmak zorunda kalan ve iflasa sürüklenen sanayici ne olacak? Kredi faizleri gittikçe yükseliyor. 3’üncü sürgün için tedbir alınmazsa fiyatlar adeta dibi görür ve vade 1 yıl olur. Çay bizim için çok kıymetli. O yüzden emin ellere teslim edelim.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.