Karadeniz Yöresel tatları ‘Aşhane’de görücüye çıkacak!
Karadeniz Yöresel tatları ‘Aşhane’de görücüye çıkacak!
Ortahisar Belediyesi ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) arasında daha önce yapılan protokol kapsamında Pazarkapı Mahallesi'ndeki tarihi tescilli binalardan ‘Ahmet Arslan Evi' “Aşhane Karadeniz Yemek Kültürünü Yaşatma Projesi” adı altında restore edildi.
Karadeniz Yöresel tatları ‘Aşhane’de görücüye çıkacak!
Ortahisar Belediyesi ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) arasında daha önce yapılan protokol kapsamında Pazarkapı Mahallesi'ndeki tarihi tescilli binalardan ‘Ahmet Arslan Evi' “Aşhane Karadeniz Yemek Kültürünü Yaşatma Projesi” adı altında restore edildi.
Ortahisar Belediyesi’ne devredilen Pazarkapı Mahallesi'ndeki tarihi tescilli binalardan Ahmet Arslan Evi'nin restorasyonu tamamlandı. Ortahisar Belediyesi ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) arasında daha önce yapılan protokol kapsamında tarihi bina “Aşhane Karadeniz Yemek Kültürünü Yaşatma Projesi” adı altında restore edildi. Projenin finansmanını ve yükümlülüğünü DOKA üstlendi. Tarihi binada karalahana sarması, lahana çorbası, laz böreği, pide, kuymak, sütlaç gibi yöresel tatlar servis edilerek, hem vatandaşların hem de turistlerin beğenisine sunulacak.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, ‘Pazarkapı Kentsel Tasarım Projesi’ni tamamlayacak nitelikte rekreasyon çalışması yürüttüklerini söyledi.
Söz konusu alanda Ortahisar Belediyesi uhdesinde olan 6 adet tescilli tarihi binanın bulunduğunu belirten Başkan Genç, bu binalardan 5 tanesinin zamana direnemeyip yıkıldığını söyledi. Genç, yıkılan 5 binanın Ortahisar Belediyesi tarafından yeniden yapım (rekonstrüksiyon) projesiyle tekrar şehre kazandırılacağını belirtti.
“SULTAN AHMET GİBİ OLACAK”
Pazarkapı Mahallesi’nin çok önemli sivil mimarlık örneklerine sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Genç, "Tescilli tarihi binalardan Ahmet Arslan Evi'ni ilk etapta 'Aşhane Karadeniz Yemek Kültürünü Yaşatma Projesi'yle restore ederek gün yüzüne çıkardık. Bu projenin yapımını DOKA üstlendi. Kent tarihimizde ayrı bir yeri olan, tarihi evleri ile meşhur Pazarkapı Mahallesi, Trabzon'un yaşamına ışık tutan önemli sivil mimarlık örneklerine sahip. Alanın batısında Hoca Halil Camii (Kalkanoğlu), güneyinde Molla Siyah Cami, doğusunda Hacı Arif ve Tophane Hamamı, kuzeyinde ise Sekiz Direkli Hamam yer alıyor. Buradaki tarihi mekânlara işlevsellik kazandırmak için restore ederek ilçemize “Sultan Ahmet” gibi tarihi bir alan kazandırmış olacağız." dedi.
“KÜLTÜR VARLIĞI OLARAK TESCİL EDİLDİ”
Başkan Genç, Ahmet Arslan Evi’nin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 04.09.1985 tarih ve 1426 sayılı kararı ile kültür varlığı olarak tescil edildiğini ve yine aynı kurulun 20.04.2016 tarih ve 2823 sayılı kararı ile de 'Korunması Gerekli II. Grup Taşınmaz Kültür Varlığı' şerhi düşülerek restorasyon projesine onay verildiğini söyledi.
“COĞRAFİ İŞARET VERİLECEK”
Tarihi binaya geleneksel yemek üretim metoduna uygunluğu nedeniyle Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi işaret verileceğine vurgu yapan Başkan Genç, "Pazarkapı Mahallesi, kentsel dönüşüm alanı içinde konumu ve tarihi yapısıyla kentin siluetinde önemli bir yer tutuyor. Tarihi evleri ile meşhur Pazarkapı Mahallesi'nin sivil mimarlık örneği durumdaki binayı restorasyon çalışmasıyla özgün kimliğine kavuşturduk. Turizm için yeni bir mekân ortaya çıktı. Unutulan yemek kültürümüz, eşsiz tarihi binamızla görücüye çıkaracağız. Karalahana sarması, laz böreği, pide, kuymak, sütlaç vb. yöresel tatları teşhir edeceğiz. Ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak Türk Patent Kurumu’ndan coğrafi işaret verilecek olan tarihi bina bundan sonra hem turistlere hem de vatandaşlarımıza hizmet verecek.” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.