TRABZON’DA FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELERDE ÜRETİMi ARTTIĞI BELİRTİLDİ

Karadeniz-Bölgesel 09.06.2017 - 14:45, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05 3920+ kez okundu.
 

TRABZON’DA FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELERDE ÜRETİMi ARTTIĞI BELİRTİLDİ

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından 2013 yılında uygulamaya konulan ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’ kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden ve farklı sistemlerle dikilmesiyle oluşturulan örnek bahçelerde üretim artıyor.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından 2013 yılında uygulamaya konulan ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’ kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden ve farklı sistemlerle dikilmesiyle oluşturulan örnek bahçelerde üretim artıyor.  2013 ve 2014 yıllarında büyük bölümü ocak sistemi yerine tek dal ve ikili ağaç şekliyle yeniden kurulan 63 bahçenin 4 tanesinde geçen yıl dallar fındık vermişti. Bu yıl fidanlarında fındık oluşan bahçe sayısı 14’e yükseldi. TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, dallarında fındık bulunan bahçelerdeki farklılığın özellikle bahçe sahibinin ilgisinden ve çabasından kaynaklandığını belirterek, “Bu proje ile gördük ki, kim bahçesine yani fındığına ilgi gösteriyor, yanına yakınına daha fazla gidiyor ise o daha çok ve kaliteli ürün alıyor. Onun için bu vesile ile sadece kurduğumuz örnek bahçeler için değil, tüm üreticileri fındığının yanına gitmeye, verim ve kalitenin arttırılması için çaba göstermeye davet ediyoruz. Bunu yaparsak, 700 bin hektar civarında olan bahçelerimizde son yılların ortalaması ile 500-600 bin ton değil, 1 milyon ton fındık üretiriz” dedi. Köleoğlu, Türkiye olarak üretimden tüketim aşamasına kadar istikrarlı politikalar da izleyerek, çok çalışıp, çok üretip çok satarak daha çok kazanmamızın da mümkün olduğunu ifade ederek, 2023 hedefindeki 4 milyar dolarlık ihracat hedefini bile kolaylıkla aşabileceğimizi sözlerine ekledi.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından 2013 yılında uygulamaya konulan ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’ kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden ve farklı sistemlerle dikilmesiyle oluşturulan örnek bahçelerde üretim artıyor.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından 2013 yılında uygulamaya konulan ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’ kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden ve farklı sistemlerle dikilmesiyle oluşturulan örnek bahçelerde üretim artıyor. 

2013 ve 2014 yıllarında büyük bölümü ocak sistemi yerine tek dal ve ikili ağaç şekliyle yeniden kurulan 63 bahçenin 4 tanesinde geçen yıl dallar fındık vermişti. Bu yıl fidanlarında fındık oluşan bahçe sayısı 14’e yükseldi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, dallarında fındık bulunan bahçelerdeki farklılığın özellikle bahçe sahibinin ilgisinden ve çabasından kaynaklandığını belirterek, “Bu proje ile gördük ki, kim bahçesine yani fındığına ilgi gösteriyor, yanına yakınına daha fazla gidiyor ise o daha çok ve kaliteli ürün alıyor. Onun için bu vesile ile sadece kurduğumuz örnek bahçeler için değil, tüm üreticileri fındığının yanına gitmeye, verim ve kalitenin arttırılması için çaba göstermeye davet ediyoruz. Bunu yaparsak, 700 bin hektar civarında olan bahçelerimizde son yılların ortalaması ile 500-600 bin ton değil, 1 milyon ton fındık üretiriz” dedi.

Köleoğlu, Türkiye olarak üretimden tüketim aşamasına kadar istikrarlı politikalar da izleyerek, çok çalışıp, çok üretip çok satarak daha çok kazanmamızın da mümkün olduğunu ifade ederek, 2023 hedefindeki 4 milyar dolarlık ihracat hedefini bile kolaylıkla aşabileceğimizi sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.