Fındıkta Bahçeye Gel Kampanyasına destek

Karadeniz-Bölgesel 09.06.2020 - 09:21, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

Fındıkta Bahçeye Gel Kampanyasına destek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, üreticilere bahçelere özen gösterme çağrısı yaparak, “Kurda kuşa yedirmeden daldaki mevcut fındığı harmana getirmeliyiz” dedi.
Fındıkta Bahçeye Gel Kampanyasına destek   Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, üreticilere bahçelere özen gösterme çağrısı yaparak, “Kurda kuşa yedirmeden daldaki mevcut fındığı harmana getirmeliyiz” dedi. Arslan Soydan, fındık sektöründeki kuruluşlar tarafından üreticilere yönelik olarak birlikte organize edilen “Bahçeye Gel Kampanyası”na destek verdi. Soydan yaptığı açıklamada; “Fındıkta genel olarak bir var bir yok yılı olur. Bu yıl rekolte geçen yıla göre daha zayıf gerçekleşecek gibi gözüküyor. Onun için mevcut fındığı kurda kuşa yedirmeden, hastalık ve zararlılara karşı en iyi şekilde mücadele ederek dalda tutmalı ve hasat ile de harmana getirmeliyiz” dedi. Arslan Soydan gerçek rekoltenin Haziran ayı sonlarına doğru yapılabileceğine dikkat çekip, ancak ilk tespitlere göre dalda geçen yıldan daha az fındık bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “TÜİK’in açıkladığı 600 bin tonluk rakamın altı da üstü de olabilir. Ama bizim bugünlerdeki işimiz rekolte değil. İşimiz hastalıklarla mücadele edip, gerekli ilaçlamaları ve bahçe temizliklerini yaparak görünen fındığı dalda tutmaktır. Dalda gördüğümüz fındığı mutlaka harmana getirmek için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Bunun yolu da bilinçli mücadeleden geçiyor.” Türkiye’nin fındık üretim ve ticaretinde elinde bulundurduğu üstünlük için sürdürülebilir tarım politikaları uygulaması gerektiğini de belirten TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan, “Fındık bu süreci en iyi şekilde değerlendirmemiz gereken ürünlerin başında geliyor. Bunun için üretimden ihracata kadar tüm tarafların ortak ülke çıkarı etrafından buluşması lazım. En büyük görev de üreticilerimize düşüyor. Hastalık sürecinde fındık üreticisinin bahçesine eskiye göre çok daha fazla girdiğini, önem verdiğini görüyoruz. Bunu sürdürmeliyiz” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, üreticilere bahçelere özen gösterme çağrısı yaparak, “Kurda kuşa yedirmeden daldaki mevcut fındığı harmana getirmeliyiz” dedi.

Fındıkta Bahçeye Gel Kampanyasına destek

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, üreticilere bahçelere özen gösterme çağrısı yaparak, “Kurda kuşa yedirmeden daldaki mevcut fındığı harmana getirmeliyiz” dedi.

Arslan Soydan, fındık sektöründeki kuruluşlar tarafından üreticilere yönelik olarak birlikte organize edilen “Bahçeye Gel Kampanyası”na destek verdi.

Soydan yaptığı açıklamada; “Fındıkta genel olarak bir var bir yok yılı olur. Bu yıl rekolte geçen yıla göre daha zayıf gerçekleşecek gibi gözüküyor. Onun için mevcut fındığı kurda kuşa yedirmeden, hastalık ve zararlılara karşı en iyi şekilde mücadele ederek dalda tutmalı ve hasat ile de harmana getirmeliyiz” dedi.

Arslan Soydan gerçek rekoltenin Haziran ayı sonlarına doğru yapılabileceğine dikkat çekip, ancak ilk tespitlere göre dalda geçen yıldan daha az fındık bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“TÜİK’in açıkladığı 600 bin tonluk rakamın altı da üstü de olabilir. Ama bizim bugünlerdeki işimiz rekolte değil. İşimiz hastalıklarla mücadele edip, gerekli ilaçlamaları ve bahçe temizliklerini yaparak görünen fındığı dalda tutmaktır. Dalda gördüğümüz fındığı mutlaka harmana getirmek için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Bunun yolu da bilinçli mücadeleden geçiyor.”

Türkiye’nin fındık üretim ve ticaretinde elinde bulundurduğu üstünlük için sürdürülebilir tarım politikaları uygulaması gerektiğini de belirten TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan, “Fındık bu süreci en iyi şekilde değerlendirmemiz gereken ürünlerin başında geliyor. Bunun için üretimden ihracata kadar tüm tarafların ortak ülke çıkarı etrafından buluşması lazım. En büyük görev de üreticilerimize düşüyor. Hastalık sürecinde fındık üreticisinin bahçesine eskiye göre çok daha fazla girdiğini, önem verdiğini görüyoruz. Bunu sürdürmeliyiz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.