Fındığa Zarar Veren Böcek
Fındığa Zarar Veren Böcek
Fındıkta halk arasında "Pis kokulu böcek" olarak da adlandırılan yeşil kokarcaya karşı bahçelerde ilaçlı mücadeleye başlanması istendi.
Fındıkta halk arasında "Pis kokulu böcek" olarak da adlandırılan yeşil kokarcaya karşı bahçelerde ilaçlı mücadeleye başlanması istendi.
Türk fındığının en önemli kullanıcıları arasında yer alan ve bunda da kaliteyi ön planda tutan Ferrero, Değerli Tarım Projesi kapsamında zararlı ile mücadelede, sahadaki 55 tarım danışmanı ziraat mühendisi ile üreticilere bahçelerinde yardımcı olmaya çalışıyor.
Projenin Tarım İşleri Müdürü Gökhan Arıkoğlu, üreticilerin fındık hastalık ve zararlılarına karşı bilinçli mücadele etmesi için tüm fındık üretilen illerde ekipler kurduklarını hatırlattı. Arıkoğlu "Bahçelerde yapılacak inceleme ile, fındık mercimek büyüklüğüne ulaşınca; 10 Ocak’ta 1’den fazla zararlı görüldüğünde, kimyasal mücadeleye girişilmelidir. Bu zararlıya karşı ilaçlama yapılırken, fındık kurduna karşı da etkili olan bir ilaç kullanıldığında, yapılmış olan uygulama; iki zararlı içinde etkili olacaktır. Zararlı yoğunluğuna bakılarak, ilk mücadele; fındık mercimek büyüklüğünde iken bölgeye ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 20-25 tarihleri arasında ilk mücadeleye başlanmalıdır. Zararlı ile yoğunluğuna göre, 20-25 Haziran ile ve gerekirse 7-10 Temmuz arası mücadelenin tekrarlanarak iki ve üçüncü ilaçlamanın yapılması gerekmektedir. Bu konuda her ilde bulunan tarım danışmanlarımız üreticilerimize taleplerini dikkate alarak yardımcı olmaya çalışmaktadırlar" dedi.
"Yeşil kokarca fındıkta erken dönemdeki beslenmesi ile boş oluşuma, şekilsiz iç meydana gelmesine ve meyve dökülmelerine sebep olur" diyen Arıkoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Fındık meyvelerinde iç bağlama döneminden sonraki beslenmesi ile de lekeli iç şeklinde zarara neden olmaktadır. Lekeli iç şeklindeki zarar, iç fındıklarda bazen yüzde 6 seviyesinde olabilmektedir. Gizli çürüklük ve buruşukluğa, şekilsiz iç oluşumuna sebep olan; kaliteyi olumsuz etkileyen ve randımanı düşüren bu zararlı, ihracatta da düşen kalite sebebi ile ciddi bir sorun oluşturmaktadır."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.