Çay hasadı için ‘Gurbetten Sılaya’ çağrısı

Karadeniz-Bölgesel 05.05.2020 - 16:48, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

Çay hasadı için ‘Gurbetten Sılaya’ çağrısı

Çay hasadı için ‘Gurbetten Sılaya’ çağrısı
Çay hasadı için ‘Gurbetten Sılaya’ çağrısı   Koronavirüs salgını nedeniyle yakında başlayacak olan 2020 ürünü yaş çay alım kampanyasında toplama için gereken işçi sıkıntısını aşmak için arayışlar sürdürülüyor. Çözüm olarak gündeme getirilen gurbetteki bahçe sahiplerinin memleketlerine dönüp toplama işine katkı yapmaları için gereken tedbirlerin alınarak, kolaylık sağlanması isteniyor. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, herkesin fedakârlık yapması ve bazı güçlüklere katlanmasının gerektiği bir süreçten geçtiklerini hatırlatarak; “Burada fedakârlıkta başta bahçe sahipleri ve yakınları olmak üzere çay yöresinde yaşayanlara düşmektedir. Başta devlet olmak üzere hepimiz önceliği sağlığa vererek tedbirler almak, ona göre yol haritası çizmek zorundayız” dedi.   Arslantürk, yaptığı açıklamada şunları söyledi:   “Çayın hasadını geçmişte tamamen bizler, yani bu yöredekiler yapardı. Dışarıya göçler oldu. Dışarıdan Gürcüler geldi. Çayın toplama işi adeta yöre halkının dışına çıktı. Hem de Gürcülerin toplamasına, milyonlarca dolarında ülke dışına çıkmasına kadar. Bugün zoraki de olsa farklı bir tablo ile karşı karşıyayız. Toplama işini öyle veya böyle başarmak zorundayız. Çayı bahçede bırakacak halimiz yok. Bunun için çok sözü edilen başta Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde oturan çay bahçesi sahipleri ve yakınlarının Doğu Karadeniz’e dönmesine izin verilmesidir. Bilim Kurulu’nun görüş ve istekleri doğrultusunda gurbettekilerin sılaya dönmesi kolaylaştırıldığında sorun büyük ölçüde çözülür. Aynı zamanda çay üretilen illerin kendi içinde çalışma serbestisi sağlanmalıdır. Mevcut nüfus yapısı ve işsizlik rakamlarına bakıldığında biraz fedakarlık yaparak gerekli sağlık tedbirleri ve sosyal uygulamalarla kendi çayımızı kendimiz toplarız. “ Sebahattin Arslantürk, toplama işlemi sırasında bazı aksamaların olabileceğini, bunun içinde ilave tedbirler gerektiğini vurgulayarak, “Üretici birlikleri, belediyeler, çay sanayicileri gibi sektörle ilgili kesimler de bu yönde çalışmalar yapıyorlar. Yine de toplamada ürün bazında yüzde 15-20 azalma olabilir. Bunları da göze alacağız. Hedefimiz minimum maliyetle maksimum fayda yaratabilmek olmalıdır. Bunun için de sektörün bileşenleri başta olmak üzere yöre halkı imece yapmalı, ele ele vermelidir” diye konuştu. TTB Başkanı Arslantürk, fındıkta da Ağustos ayında başlayacak hasat işleminde hastalığın seyrine göre benzer sıkıntıların gündeme gelebileceğini belirterek, çaydaki deneyimin fındıkta meydana gelebilecek böylesine bir sıkıntının aşılmasında tecrübe olacağını sözlerine ekledi.
Çay hasadı için ‘Gurbetten Sılaya’ çağrısı

Çay hasadı için ‘Gurbetten Sılaya’ çağrısı

 

Koronavirüs salgını nedeniyle yakında başlayacak olan 2020 ürünü yaş çay alım kampanyasında toplama için gereken işçi sıkıntısını aşmak için arayışlar sürdürülüyor.

Çözüm olarak gündeme getirilen gurbetteki bahçe sahiplerinin memleketlerine dönüp toplama işine katkı yapmaları için gereken tedbirlerin alınarak, kolaylık sağlanması isteniyor.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, herkesin fedakârlık yapması ve bazı güçlüklere katlanmasının gerektiği bir süreçten geçtiklerini hatırlatarak; “Burada fedakârlıkta başta bahçe sahipleri ve yakınları olmak üzere çay yöresinde yaşayanlara düşmektedir. Başta devlet olmak üzere hepimiz önceliği sağlığa vererek tedbirler almak, ona göre yol haritası çizmek zorundayız” dedi.

 

Arslantürk, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

“Çayın hasadını geçmişte tamamen bizler, yani bu yöredekiler yapardı. Dışarıya göçler oldu. Dışarıdan Gürcüler geldi. Çayın toplama işi adeta yöre halkının dışına çıktı. Hem de Gürcülerin toplamasına, milyonlarca dolarında ülke dışına çıkmasına kadar. Bugün zoraki de olsa farklı bir tablo ile karşı karşıyayız. Toplama işini öyle veya böyle başarmak zorundayız. Çayı bahçede bırakacak halimiz yok. Bunun için çok sözü edilen başta Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde oturan çay bahçesi sahipleri ve yakınlarının Doğu Karadeniz’e dönmesine izin verilmesidir. Bilim Kurulu’nun görüş ve istekleri doğrultusunda gurbettekilerin sılaya dönmesi kolaylaştırıldığında sorun büyük ölçüde çözülür. Aynı zamanda çay üretilen illerin kendi içinde çalışma serbestisi sağlanmalıdır. Mevcut nüfus yapısı ve işsizlik rakamlarına bakıldığında biraz fedakarlık yaparak gerekli sağlık tedbirleri ve sosyal uygulamalarla kendi çayımızı kendimiz toplarız. “

Sebahattin Arslantürk, toplama işlemi sırasında bazı aksamaların olabileceğini, bunun içinde ilave tedbirler gerektiğini vurgulayarak, “Üretici birlikleri, belediyeler, çay sanayicileri gibi sektörle ilgili kesimler de bu yönde çalışmalar yapıyorlar. Yine de toplamada ürün bazında yüzde 15-20 azalma olabilir. Bunları da göze alacağız. Hedefimiz minimum maliyetle maksimum fayda yaratabilmek olmalıdır. Bunun için de sektörün bileşenleri başta olmak üzere yöre halkı imece yapmalı, ele ele vermelidir” diye konuştu.

TTB Başkanı Arslantürk, fındıkta da Ağustos ayında başlayacak hasat işleminde hastalığın seyrine göre benzer sıkıntıların gündeme gelebileceğini belirterek, çaydaki deneyimin fındıkta meydana gelebilecek böylesine bir sıkıntının aşılmasında tecrübe olacağını sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.