Avni Aker Bölgesinin ne Şekilde Değerlendirileceğini Açıkladı
Avni Aker Bölgesinin ne Şekilde Değerlendirileceğini Açıkladı
rabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Avni Aker bölgesinin ne şekilde değerlendirileceğine yönelik olarak çeşitli medya organlarında ortaya atılan iddialara, bugün düzenlediği basın toplantısı ile cevap verdi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Avni Aker bölgesinin ne şekilde değerlendirileceğine yönelik olarak çeşitli medya organlarında ortaya atılan iddialara, bugün düzenlediği basın toplantısı ile cevap verdi. Büyükşehir Belediyesinin, Avni Aker ve bölgesinin ne şekilde değerlendirileceğine yönelik bir tasarım hazırlamadığını hatırlatan Gümrükçüoğlu, “Bizim burası için sadece önerilerimiz olur. Alanın ne şekilde değerlendirileceğine karar verecek olan halkımızdır. Projeler ortaya çıktıktan sonra kamuoyu yoklaması yaparız. Şuan ortada tek bir proje bile yoktur” dedi.
HERKES TASARIM YAPIYOR, ÖNERİDE BULUNUYOR Avni Aker bölgesinin ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin birçok firma tarafından öneri tasarımlarının yapıldığını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Burası için herkes tasarım yapıyor. Bu tasarımların hiçbiri uygulama projesi değildir. Hiçbiri de bizim tasarımımız değildir. Birçok firma burası için tasarım yapıyor ve TOKİ’ye iletiyor. Herkes fikrini söylüyor. Bakın İnşaat Mühendisleri Odası, orası için hazırladıkları tasarımı Bakanlığa gönderdiklerini gazeteye verdikleri beyanatta ifade ediyor. Çevre Mühendisleri Odası Başkanımız Sayın Özmen de gazeteye verdiği beyanatta, ‘bize bununla alakalı projeler gelmedi. Belediye tarafından bize projeler gönderilip görüşümüz sorulmadığı için her hangi bir çalışma yapmadık’ demiş. Çok doğru söylemiş. Çünkü ortada oluşmuş, taraflarca mutabık kalınmış bir proje yok. Diyelim ki burayla alakalı birkaç proje oluştu. Tabi ki o zaman o projeleri mühendislik odalarımıza göndereceğiz. Erken iftar açmaya lüzum var mı?” ifadelerini kullandı.
Gazetelerde yer alan ve Avni Aker bölgesinde uygulanacak olduğu iddia edilen tasarımın bir firma tarafından hazırlanıp internette yayımladığını belirten Gümrükçüoğlu, bunun herkesin yapabileceğini ve bu durumun kesinlikle hiçbir resmiyet içermediğini yineledi. Gümrükçüoğlu, “Firmanın biri tasarım yapmış, internet yayınlamış. Herkes orası için tasarım yapabilir. İnternette yayınlanan o tasarım da sadece Avni Aker bölgesindeki alanı içermiyor. 154 bin m2 ile bölgeyi içeriyor. Oradaki alan ise gerçekte 54 bin m2… Bir tasarımı Trabzon Gazeteciler Cemiyeti de yaptırıp gönderse onunda önerileri değerlendirilir. Mesela İnşaat Mühendisleri Odası bir tasarım yapacak, tabiî ki oda değerlendirilecek. Bunlar harmanladıktan sonra uygulayıcı kuruluşlar birkaç proje ortaya koyar. Ondan sonraki yol haritası nedir? TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile bugüne kadar olan görüşmelerimde edindiğim kanaat bunların harmanlanması sonucunda projeleri Trabzon’a göndereceğidir. Bunu Trabzon’da Sayın Bakan, Sayın milletvekilleri, mimarlık- mühendislik odaları, basın-yayımız, toplumun tüm katmanları görüşür ve ortaya alternatifli bir uygulama çıkar. Demek ki daha işin başındayız. Demek ki bunlar adım adım, aşama aşama yapılacak işler. Dediğim gibi erken iftar açmaya gerek yok” şeklinde konuştu.
BİZİM SADECE ÖNERİLERİMİZ VAR Trabzon Büyükşehir Belediyesinin, Avni Aker’in ne şekilde değerlendirileceği hususunda kural koyucu olmadığını, sadece bir kaç öneride bulunduğunu altını çizerek vurgulayan Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gelelim bizim Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sizlerle paylaşacağımız kendi bazı öngörülerimize. Bir gazetede buranın nasıl değerlendirileceğine şehir olarak karar verileceğini söylediğim yazıyor. Evet, yine aynısını söylüyorum. Kültür merkezi olarak büyük olmayan bir bina yapılabileceğini söylediğim yazılıyor. Evet yine aynı görüşteyim. Bunlar bizim öngörülerimiz, önerilerimizdir. Mesela bugün Atapark’ta olan kütüphaneniz çok küçük kalmış durumda. Kuşaklarımızın elektronik ortamda yararlanacağı bir kütüphanesi olsun diye öneririz. Orada bir kültür merkezimiz olsun diye öneririz. Devlet tiyatrosu binasının orada olması bizim önerimizdir. Bakın dikkat edin, bu bizim dayatmamız değildir, önerimizdir.
BİZİM ÖNERİLERİMİZ 54 BİN M2’DE, 4 BİN M2 YER TUTAR 154 bin m2 alanı içeren gazetelerde dolanan o tasarımın pratiğe dönüşmesi oldukça zor. Gazetelerde yazılan bu tasarım ülkemizin bugünkü konjektörü itibariyle ele alınıp sonuçlanmasını pek mümkün göremiyorum. Orada Devletimizin tapusunda olan alan 57 bin m2’dir. Kaldı ki bu 57 bin m2 alanın içinde Orman lojmanlarının olduğu alanda vardır. Orası olmaz ise de bu alan 54 bin m2’ye düşer. Bu 54 bin m2’de, bizim önerdiğimiz, dayattığımız değil sadece önerdiğimiz, şehrin ortak kanaatine sunduğumuz bir kütüphanedir, devlet tiyatrosudur ve kültür-sanat salonları olarak hizmet edecek bir ikiz binanın oluşturulmasıdır. Bunlar, 54 bin m2’de, 4 bin m2 işgal eder. Kaldı ki buda sadece öneridir.
PROJELER ORTAYA ÇIKINCA KAMUOYU YOKLAMASI YAPARIZ TOKİ Başkanımız Trabzonlu, çok iyi bir bürokrat. O da bize diyecektir ki buyurun inceleyin projeleri. Büyükşehir Belediye Meclisinin şehrin her tarafını temsil eden 69 üyesi var. Onlar inceleyecek, Büyükşehir Belediyesi diyecek ki buyurun mimarlık-mühendislik odalarımız, görüşleriniz nedir? Belediyemiz bunları harmanlayacak, diyecek ‘ey TOKİ, bizim STK’larımız basın yayınımız, meslek odalarımız şu şu görüşleri verdiler. Hadi beraberce birkaç alternatif çıkaralım. Bunu da kamuoyu yoklamasına tabi tutalım. Yavuz Selim nerede olacak? Avni Aker hangi hatıra ile o bölgede yaşatılacak? 54 bin m2 nasıl değerlendirilecek? Buna kamuoyu yoklaması ile karar verelim.
TRABZON’A DEĞER KATACAK ÖNERİLERDE BULUNALIM Bir tek önemli ricam var. Kimse kimseyi karşı karşıya getirmesin lütfen. Trabzon, kültürün-mahşerin vicdanı nihayeten tecelli eden önemli bir vilayettir. Bu şehir bir bütündür. Daha fazla tasarımların (önerilerin) olması gayet tabidir. Yeter ki olsun. Biz neleri önereceğimizi söyledik. Bunlarda sadece öneridir. Düşünürken önerdiklerimizin Trabzon’a bir değer katması kriterini unutmayalım. ‘Avni Aker’e rant projesi’ diyorlar! Yahu ne rantı! Burası kimin? Trabzon halkının, Türk milletinin. Milletin ve milletin devletinin yeri. Kime rant getirilecekmiş! Önerdiklerimizin Trabzon’a bir değer katmasını lütfen gözetelim. Orası bir değer katmalı Trabzon’a, bir yaşan alanı kazandırmalı.
KAMUOYU NE DERSE BİZ ONA UYARIZ Ortak akılla ortaya çıkacak projeler sonucunda kamuoyu yoklamaları yaparız. Kamuoyu derse ki buranın hepsinde top oynayalım. Biz kabul ederiz. Yaparız 10’ar tane çim saha. Neticeten karar verecek olan halktır. Biz sadece önerilerimizi söyleriz. Derseler ki burada basket sahası, futbol sahası yapalım. Yürüyüş yolu yapalım, bir de kaykay pisti, bisiklet pisti yapalım, geri kalan alana ağaç dikelim. Biz Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak farklı bir tavır içinde olmayız. Projeler Trabzon Büyükşehir Belediyesine geldiğinde STK’lara, meslek odalarına, kanaat öderlerine arz ederiz. Kanaatleri toplarız, Büyükşehir Belediye Meclisinde görüştükten sonra TOKİ Başkanımız ve teknik elemanları ile bunları paylaşırız. Sonucu ortaya koyarız. Rant projesi falan, ben bunlara cevap vermeye bir lüzum bile görmüyorum. Biz orada kural koyucu olmayız. Belediye olarak sadece öneride bulunuruz. Biz arzu ediyoruz ki, Trabzon’a değer katan önerileri oryaya koyalım. Şehir olarak bunu başaralım.” Basın toplantısında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Gümrükçüoğlu, Avni Aker ve bölgesi için tasarım hazırlamadıklarını bir kez daha yineledi. Gümrükçüoğlu, “Biz tasarım hazırlamadık, sadece önerilerde bulunduk. Bir kaç sınırlı öneriden başka da öneri de bulunmadım. Şehrin kamuoyu çoğunlukla neyi isteyecek olursa Büyükşehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediye Başkanı hiçbir itirazda bulunmayacaktır” ifadelerini yineledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.