Su Ürünleri Avcılık Sezonu 15 Nisanda Sona Erdi
.Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit GÜLBAY Konuya İlişkin Açıklamaları Şu Şekilde Oldu,
4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen Tebliğ doğrultusunda 15 Nisan itibariyle genel av yasakları başlamış bulunuyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit GÜLBAY 15 Nisan Cumartesi günü denizlerde trol ve gırgır ağı ile avcılık yapılmasına ilişkin yasak başladığını belirtti. "1 Eylül 2016 tarihinde gırgır avcılığıyla başlayan 2016-2017 av sezonunda, 15 Nisan 2017 tarihi itibariyle tüm denizlerimizde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağı dönemine girilmiştir. Getirilen kurallara uymak kaydıyla; avlanma yasağının başladığı 15 Nisan tarihinden itibaren isteyen balıkçılarımız karasularımızın bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabileceklerdir. Ayrıca su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı dönem boyu serbesttir" ifadelerini kullandı.
1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında 2016-2017 avcılık sezonunda idari para cezası, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi yaptırımlar uygulanmıştır. Su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın işbirliği içerisinde yürütülen denetimler; denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergâhlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde gerçekleştirilmiştir. Sezon içinde ilimizde 831 denetim gerçekleştirilmiş ve bu denetimler sonrasında tespiti yapılan 36 aykırılık sebebiyle 41.181 lira idari para cezası uygulanmış ve 119.580 kilogram hamsi balığına,5000 metre monofilament (misina)ağına el konulmuştur.
GÜLBAY '' 15 Nisan -15 Haziran tarihleri arasında kalkan balığı avcılığının yasak olduğunu belirtirken uzatma ağıyla kalkan balığı avcılığı yapacak gemiler ruhsat teskeresinin verildiği il müdürlüğünden ''İzin Belgesi' alması zorunludur. Kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklığı 400mm.'den küçük olamaz ve avlanan balıklar bakanlıkça belirlenen yerlerden karaya çıkarılması zorunludur.
Yaklaşan yaz aylarında daha da artan sportif balıkçılık faaliyetleri konusuna değinen İl Müdürü Cahit GÜLBAY ''Sportif su ürünleri avcılığı 4/2 numaralı Amatör Avcılığı düzenleyen tebliğ ile düzenlenmiştir. Bu doğrultuda yer, zaman, boy ve sayı sınırları ile avcılığı tamamen yasak olan tırıvırı ve serpme gibi av araçlarıyla avcılık ta iç sularda yasaklanmıştır.
Bu kapsamda sürdürülebilir avcılık için Bakanlığımızca getirilen düzenlemelere uyulması balıkçılığımız için önem arz etmekte olduğundan kurallara uyulmasında azami hassasiyetin gösterilmesi rica olunur.
Ayrıca; Mavi yüzgeçli Orkinos Balığı Avcılığı ilgili bu sene yeni bir düzenleme yapılarak 30m. üzeri ruhsat teskeresine sahip balıkçı gemileri karasularımızda avcılık yapmama taahhütüyle kota başvuru yapabilecekler. Genelgenin tamamı Bakanlık www.tarim.gov.tr/BSGM internet adresinde duyurular başlığı altında yayınlanmıştır.