Ortahisar'dan göçmenlere kardeşlik eli

Ortahisar'dan göçmenlere kardeşlik eli

 

Göçmenlerle kardeş aile oldular

 

Ortahisar Belediyesi'nin hayata geçirdiği 'Göçmenlerle Kardeş Aile Projesi' kapsamında göçmen ailelerle Türk aileler düzenlenen törenle kardeş aile ilan edildi. İç savaş ve yoksulluk gibi çeşitli nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalarak Ortahisar'da yaşamaya başlayan Afganistan, Suriye, Irak, İran ve Pakistan uyruklu aileler, gönüllü Türk aileler ile kardeş aile oldu.  Proje kapsamında bugüne kadar 120 göçmen ailesine kardeş aile bulundu. Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç de bir Afgan aileyi kendine kardeş aile olarak belirledi. Türk aileler kardeş oldukları göçmen ailelere ekonomik, sosyal, maddi ve manevi yönden destek olacak.

 

İNSANLIĞA AİT DEĞERLERİ BİZ YAŞATIYORUZ

 

Programda bir konuşma yapan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, İslâm inancında bütün müminlerin kardeş olduğunu belirterek, tarihte bunun en güzel örneğinin Hz. Peygamberin (SAV) Mekke'den Medine'ye hicret etmesiyle muhacir ve ensar arasında yaşandığını ifade etti. Genç sözlerine şöyle devam etti: Çok kıymetli kaymakamım, göç idaresi müdürümüz, ilimizde yaklaşık 9000 bine yaklaşan göçmen kardeşimiz var. Şu anda yaklaşık 120 aile ve 600'e yaklaşan göçmen vatandaşlarımız var. Elhamdülillâh Müslüman inancına sahip bir millet olarak biz inanıyoruz ve biliyoruz ki, Kur'an-ı Kerim'de 95 yerde kardeş kelimesi geçmektedir. Vahyin kutsal topraklar indiği ama o zor şartlarda inancımızı yayması konusunda sıkıntı yaşayan Peygamber Efendimiz(SAV)'in arkadaşlarıyla beraber hicret ettiği Medine'de ensar ile muhacirin birlikteliği en önemli kardeşlik hukuku örneği olarak karşımıza çıkar. İslâm inancıyla özdeşleyen bizim medeniyetimiz Anadolu topraklarında hep bu kardeşlik hukukunu korumuş, insanlığa ait değerleri, dayanışma ve merhamet duygusunu da hep topraklarımızda hakim kılmışız hem de bütün yeryüzüne yaymışız. Biz böyle bir medeniyetiz. Ve ne mutlu bize ki, şu anda da çeşitli gerekçelerle ülkelerini, topraklarını terk etmek zorunda olan göçmen kardeşlerimize de bu kardeşlik hukukunun gereği olarak medeniyetimizin bize yüklediği sorumluluğun gereği olarak, Müminler ancak kardeştir inancının gereği olarak bugün bu sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz.

 

AVRUPA'NIN GÖÇMEN POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

 

Konuşmasında Avrupa'nın göçmen politikasını eleştiren Başkan Genç, Avrupa'nın 130 bin göçmeni almamak için bahaneler ürettiğini buna karşılık Türkiye'nin 3,5 milyon mülteciye kapılarını açtığını söyledi. Genç, "Kendilerini medeni ülke statüsüne koyan ülkeler bu sorumlulukla karşı karşıya kalmamak için mülteciler için onca engeller koyarken daha net bir ifadeyle 130 bin göçmeni ülkelerine almakta zorlanırken bugün  biz Cenabı Allah'a hamdolsun, 3,5 milyon göçmeni bu kardeşlik hukukunun gereği olarak ülkemize alarak bu sorumluluğu yerine getiren kıymetli cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a buradan şükranlarımızı sunuyoruz. Biz çok güçlü bir ülkeyiz ve gücümüzü de inancımız doğrultusunda kullanabilen bir ülkeyiz. Böyle de bir medeniyetiz. O nedenle Suriye, Irak, İran, Pakistan ve Afganistan'dan gelen kardeşlerimiz bizim kardeşlerimizdir. Biz kurtuluş savaşımızı verirken katkı sağlayan, maddi manevi destek veren Afgan ve Pakistanlı kardeşlerimiz vardı. Ne mutlu bize ki, böyle bir medeniyetin sorumluluğunu bugün tarihe not düşecek şekilde yerine getirebiliyoruz." diye konuştu.

 

"ÖRNEK TEŞKİL EDECEK"

 

Projenin diğer belediyelere örnek teşkil edeceğini belirten Başkan Genç, bundan sonra da göçmenlerle kardeşlik hukukunu geliştirmek için çalışacaklarını belirterek, "Ülke sathında örneklik teşkil edecek şekilde burada 120 ailemiz ve Trabzonlular ile birlikte kardeşlik hukukunu paylaşıyoruz. Bir farkındalık oluşturmak amacıyla, kardeşlik hukukumuzu pekiştirmek amacıyla Trabzonlu 120 ailemizi kardeş aile yaptık. Güzel bir ortam oluştu ve şu anda da bu mutluluğu yaşıyoruz.  Bu ortamı sağlayan kültür müdürümüze teşekkür ediyorum. Bütün bunları yaparken her projemizde olduğu gibi arkamızda bulunan kaymakamımıza teşekkürlerimi iletiyorum. Cenab-ı Allah bu sorumluluğu nasip etti. İnşallah bu şuurla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu dileklerimizle birlikte soframızı şenlendiren değerli misafirlerimize teşekkür ederken onların burada güven içerisinde, huzurlu bir şekilde soframızı da paylaşarak bu şehirde mutlu bir şekilde hayatlarına devam edeceklerini buradan bir kez daha ifade ediyorum. Ve tekrar iştirak eden herkese, kardeş olan ailelerimize, bu sorumluluğu paylaşan herkese en kalbi şükranlarımı, saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum." ifadelerine yer verdi.  Program sırasında Afgan bir kız çocuğunun okuduğu Arif Nihat Asya'nın Bayrak şiiri duygulu anların yaşanmasına neden oldu.