Online Sınai Mülkiyet Hakları eğitimi 47 katılımcıyla gerçekleştirildi
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Türk Patent ve Marka Kurumu iş birliğinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Sınai Mülkiyet Hakları Temel Düzey Eğitimine 47 kişi katıldı.
Türk Patent ve Marka Kurumu; Fikri Mülkiyet Akademisi Sınai Mülkiyet Eğitim Merkezi tarafından organize edilen eğitimin açılışına video konferansla katılan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 2019 yılında Trabzon'un marka, patent ve tasarım başvurularına bakıldığında, 549 marka, 29 patent, 10 faydalı model, 103 tasarım başvurusu yapıldığını belirterek, 'Bu başvurularla Trabzon markada Türkiye'de 24'üncü, patentte 32'nci, faydalı modelde 26'ncı, tasarım başvurularında 22'nci sırada yer alıyor. Trabzon'un kapasitesinin bu sayılardan çok daha fazla olduğunu biliyorum. Dünyaya açık ve çok dinamik olan Trabzon'u daha yukarılara çıkarmak için TÜRKPATENT olarak her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu bildirmek istiyorum' dedi.
Trabzon Telkariye ve Hasırı, Çarşıbaşı Keşanı, Akçaabat Köftesi, Trabzon Kazaziyesi, Hamsiköy Sütlacı, Sürmene Bıçağı, Vakfıkebir Ekmeği, Tonya Tereyağı olmak üzere Trabzon'a ait 8 adet tescilli coğrafi işaret bulunduğunu belirten Asan, Vakfıkebir Külek Peyniri, Sürmene Pidesi, Yente Balı, Of Gözyaşı Otu Tespihi ve Yomra Elması için yapılan coğrafi işaret tescil işlemlerinin de devam ettiğini söyledi.
'TİCARİLEŞECEK KONULAR ÜZERİNE ODAKLANMAK GEREK'
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da yine video konferans yöntemiyle katılımcılara hitap etti. Dünya sıralamalarında şehir ve ülke olarak daha üst sıralarda yer almamız gerektiğini belirten Hacısalihoğlu, 'Bilgi aktarılması konusunda bu tür eğitimlerin daha sık yapılması gerekir. Biraz daha çalışmalarımızı hızlandırmak ve sonuç odaklı çalışmalar yapmak önemlidir. Altyapı olarak sayın başkanımızın gerekli desteği verdiğini biliyoruz. Üniversite işbirliğiyle ve inşaatı devam eden İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkeziyle, kuluçka çalışmalarıyla bizim de girişimlerimiz devam ediyor. Oda olarak bizler girişimcilerin önünün açılması için çalışıyoruz. Faydalı model, sınai mülkiyet hakları, marka ve patent çalışmalarında ticarileşecek konuların üzerine odaklanmak gerektiğine inanıyoruz. Dünyada en büyük sorun yenilikçi üretimlerdir. Bu konuda yapılacak çalışmaların kayıt altına alınması ve sahiplenilmesi gerekmektedir. Bütün dünya önümüzdeki süreçte karşımıza çıkabilecek sorunları görüp bunlara bağlı olarak çözüm üretmeye devam ediyor. Ülke olarak bunu yapmamız gerek' diye konuştu.