‘Kurumsal yatırımcının kriptoya ilgisi sürüyor’
İSTANBUL, (DHA)- DANIŞMANLIK şirketi EY-Parthenon tarafından yayımlanan Mart 2025 tarihli bir araştırmaya göre, beş kuruluştan dördünün 2025’te kripto yatırımlarını artırmayı planladığı belirtildi. CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu, “Araştırma, kayıplara rağmen özellikle kurumsal yatırımcıların ve şirketlerin kripto varlıklara yönelik ilgisinin devam ettiğini ortaya koyuyor. Kurumsal şirketler ve yatırımcılar, başta Bitcoin olmak üzere öne çıkan kripto varlıkları, üç yıllık bir vadede riski kontrol ederek getiri elde edebilmek için önemli bir fırsat olarak görüyor. Bunun yanı sıra, blokzinciri ve Web3’ün geleneksel finansla kesişimi arttıkça, şirketlerin finansın geleceğine dair heyecanı da tazeleniyor” dedi.
Araştırmaya göre, Ripple ve Solana’nın kurumsal yatırımcılar arasında popülerliklerini sürdürdüğünü belirten Ali Eşelioğlu, “Araştırmaya katılan dört şirketten üçü, Bitcoin ve Ethereum dışındaki kripto varlıklara yatırım yaptıklarını ve halihazırda bu varlıklara sahip olduklarını söyledi. Öte yandan önemli bir çoğunluk, portföylerinin yüzde 5’ini veya daha fazlasını kriptoya ayırmayı planladığını ifade etti. Her ne kadar çalkantılı dönemlerde gözden çıkarılan varlıklar olsa da sermayesine güvenen ve stratejik planlama yapan kurumsal şirketler, özellikle ABD’de yaşanabilecek yeni ETF (borsa yatırım fonu) gelişmelerini hesaba katarak orta-uzun vadeli bir oyun planı kuruyor. Çok sayıda altcoin için geliştirilen, o altcoin’lere yatırım yapan borsa yatırım fonu, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) masasında bekliyor. Özellikle daha gelişmiş hazine ve yatırım yönetimi stratejisi gerektiren vadeli işlem sözleşmeleri ve benzeri ürünler, CME gibi küresel borsalarda işlem görüyor. Tüm bu gelişmeler, yatırımcıların potansiyeline inandıkları, düzenleyici ilişkileri güçlü projeleri de portföylerine dahil ediyor” dedi.
‘DEFİ KURUMSAL AJANDALARDA YER BULUYOR’
Stabelcoin gibi itibari parayı blokzincirine taşıyan enstrümanların çoğalmasıyla kullanım senaryolarının arttığını kaydeden Eşelioğlu, “Geleneksel finans ve blokzinciri kesişimi de bu gibi kullanım senaryolarından doğuyor. Akıllı yatırımcılar, blokzinciri ve Web3’e bir teknoloji olarak yaklaşıyor ve iş süreçlerine en iyi uyarlayabilecekleri senaryoları tasarlıyor. Örneğin şirketlerin yüzde 68’i, iç işlerinde nakit yönetimi için stabilcoin’leri kullandıklarını söylüyor. Öte yandan halihazırda kurumsal kullanıcıların yalnızca dörtte biri merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarından yararlandıklarını belirtse de bu rakamın önümüzdeki iki yıl içinde yüzde 75’e çıkacağı tahmin ediliyor. Kurumsal finansmana ilişkin yenilikçi yollar sunan DeFi, pazar alanını ve sahasını günden güne genişletiyor. Tüm bunlar, küresel düzenleyici ortamın belirginleşeceğine dair beklentilerle şekilleniyor” diye konuştu.
‘EN SIRA DIŞI KRİZ ANLARI DAHİ TEKNOLOJİ İÇİN YENİ FIRSATLAR OLUŞTURABİLİR’
İlk çeyreğin geneline yayılan ve 2. çeyrekte de artan piyasa dalgalanmalarının karamsarlığı beraberinde getirdiğini belirten Eşelioğlu, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“En sıra dışı kriz anları dahi teknoloji için yeni fırsatlar oluşturabilir. Problem çözmeye odaklanan, hikayesi olan, ilkleri temsil eden projelere dair iyimserlik, kurumsal yatırımcıların araştırmaya verdikleri yanıtlardan okunuyor. Küresel paradigmada değişimler yaşansa dahi sular durulduğunda fırsatlar açığa çıkacak. 2021’den bu yana faaliyet gösteren, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine yüzde 100 uyum taahhüt eden CoinTR, herkes için güvenli ve sağlam bir çatı olarak belirlediği marka kimliğiyle bu iyimser gelecek için çalışıyor. Kriptonun güvenli noktası CoinTR, Türk yatırımcılar için istikrarlı ve güvenli bir çatı oluşturmak amacıyla modern teknolojinin sorun çözme kapasitesine inanıyor. Açık ve şeffaf iletişim, son teknoloji platform, küresel standartlarda güvenlik önlemleri aracılığıyla 280'i aşkın kripto varlıkta işlem yapma olanağı sunan CoinTR, piyasa değişimlerini yakından izleyerek kullanıcı memnuniyetini en üst seviyeye taşıyacak adımları hızla atıyor. Önümüzdeki dönemin Türkiye'de ve dünyada kripto ekosistemi için verimli, üretken, yenilik dolu ve başarılı geçeceğine inancımız tam.”