Sosyal Hayatımızı Kontrol Altına Alırsak Güzel Günler Göreceğiz

“Sosyal Hayatımızı Kontrol Altına Alırsak Güzel Günler Göreceğiz”    

 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, video konferansla gerçekleşen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, yaptığı açıklamada, salgının başlangıcından bu yana izlediği strateji, tedavideki yenilikçiliği ve tedbirleriyle Türkiye’nin dünya toplumunun gündeminde olduğunu belirtti.

198 ülkede hayatı tehdit eden, bugüne kadar 4 milyon 373 bin insanın yakalandığı, 294 bin insanın ölümüne neden olan, ekonomisi çok güçlü, hayat standardı yüksek ülkelerde toplumsal düzeni dize getiren böylesi bir salgın hastalıkla mücadelede 8 haftanın kısa bir zaman olduğunu söyledi.

“Koronavirüs küresel dünyanın küresel salgınıdır”

Salgının 2. Dünya Savaşı'ndan sonra aynı sebeple en çok insanın öldüğü ilk küresel ölçekli olay olduğuna dikkati çeken Koca, “İnsanlık, daha önce aynı anda tüm dünyayı saran böylesi bir salgınla karşılaşmamıştı. Koronavirüs, küresel dünyanın küresel salgınıdır. Salgın bizi hareketi sınırlamaya, izole olmaya, daha az temasa, kontrollü yaşamaya zorluyor” şeklinde konuştu.

Düne ait Türkiye günlük koronavirüs tablosunu değerlendiren Bakan Koca, “Eski günlere göre çok daha iyi bir tabloydu. İyileşen hasta sayımız, toplam hasta sayımızın yüzde 70’’ine ulaştı. Rakam olarak söylersek 141 bin 475 hastamızdan 98 bin 889’u sağlığına kavuştu. Günlük test kapasitemiz 50 bine ulaştığı halde, hastalığın artık gerilemiş olması sebebiyle bu düzeyde test ihtiyacı doğmuyor. Yapılan testlerde pozitiflik oranı ise düzenli olarak düşüyor” dedi.

“İstikrarlı iyileşme”

10 Mart’tan itibaren uygulanan filyasyonla, tedbir ve tedavinin birbirini tamamladığını belirten Bakan Koca, “İlk 4 hafta içinde olayın seyrini 83 milyon birlikte değiştirdik. 11 Nisan’da 33 bin 170 kişiye test yapılmış, 5 bin 138 tanı konmuştu. Vaka sayısının en yüksek olduğu tarih bu tarihti. 29 Nisan’da günlük test sayısı 43 bin 498’e çıktı. Testteki artışa rağmen yeni hasta sayısı azaldı. Salgının 5’inci haftasından itibaren istikrarlı bir iyileşme içindeyiz. Şu anki şartlarda, salgın kontrol altında” diye konuştu.

“Virüse fırsat tanırsak 1 ay öncesine dönmek ihtimaldir”

Virüsü taşıyan insanların tamamının hastanelerde veya evde izolasyon altında olduğunu düşünmenin tehlikeli olduğunun altını çizen Koca, “Virüs, şimdilik tam bilemeyeceğimiz bir dönem boyunca, bu toplumda, aramızda varlığını sürdürecektir. Virüs, dünyada hareket halinde olacaktır” ifadesini kullandı.

“Kalabalığa tedbirsiz karışmak risktir”

Bazı gündelik hevesler ve tavizlerin “Bu kadar olsun” şeklinde karşılanabileceğini ifade eden Koca, “Bir pandemi sürecindeyiz. Virüsten korunmamızı sağlayacak kuralları askıya alarak alışveriş kuyruğuna girmek, pazar yeri kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir” uyarısında bulundu.

“Dünya, Wuhan öncesi dünya değil”

Bakan Koca, Türkiye’nin dünyadan önde ve mücadelenin ikinci döneminde olduğunu belirterek, “Geldiğimiz nokta o kadar umut verici ki sanayi bölgelerinde, çalışanların sağlığını korumak, bulaşmayı önlemek için test laboratuvarları açıyoruz. İş yerlerine pandemi risk yönetimi için tedbirler, kurallar geliştiriyoruz. Bakanlık olarak, yeni yaşamın gerektirdiği sağlık standartlarını oluşturuyoruz. Hepimiz biliyoruz ki süreç, tipik bir normalleşme değil. Eski günler tam olarak geri dönmüyor. Salgın, bir hayat biçimi getirdi ve nelerin mümkün olabileceğini gösterdi. Büyük kurumların toplantıları video konferanslarla yapılıyor. Hükümetler aynı şekilde toplanıp ülkelerine ilişkin büyük kararlar alıyor. Bu dünya, Wuhan öncesi dünya değil” değerlendirmesinde bulundu.

‘Hayat Eve Sığar' kullanıcısı 10 milyona ulaştı

Koca, birey olarak herkes için Kontrollü Sosyal Hayat’ın, özünde, maske+sosyal mesafe olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Kontrollü Sosyal Hayat, aynı zamanda, riskli ortamlardan uzak durmak, günlük hayatımızı ise riski minimalimize edecek şekilde düzenlemek demektir. Kontrollü sosyal hayatın başarıyla uygulanması, toplumsal organizasyonun diğer tarafı diyeceğimiz kurumların katkılarına, alacakları tedbirlere bağlıdır.”

‘Hayat Eve Sığar’ın, kolaylaştırıcı, ücretsiz ve internetten kolayca indirilebilecek mobil uygulamanın, olası riskler konusunda bilgilendirdiğini ve riske karşı rehberlik yaptığını anlatan Koca, bugün itibarıyla, kullanıcısının 10 milyona ulaştığını bildirdi.

Kontrollü Sosyal Hayat döneminin, tedbirlerin sadece bireysel olarak değil, sosyal birliktelikle uygulanacağı bir dönem olduğunu bildiren Koca, “Maske ve mesafe kuralına mutlaka uyalım. Bu tedbirleri esnetenleri veya risk yokmuş gibi davrananları uyaralım. Kurumlarımızı teşvik etmeliyiz, hatta önerilerimizi geliştirmeliyiz. Kontrollü Sosyal Hayat, salgınla mücadelede, sorumluluğun paylaşıldığı hayattır. Korona mücadelesinde, bu noktada sağlamamız gereken şey, güçlü istikrardır. Kazandığımız deneyimlerle şimdi işimizde daha titiz, daha atılganız. Salgını kontrol altına aldık. Sosyal hayatımızı kontrol altına alırsak güzel günler göreceğiz. Güzel, güneşli günler” ifadelerini kullandı.