YKS’de matematik yine umutları yıktı

YKS maratonu dün gerçekleştirilen sınavlarla sona erdi. Matematik yine zordu. Dünkü TYT sonrası da zor yorumları yapılmıştı ama adaylara göre “Matematik TYT’de vurdu, AYT’de öldürdü”. Türkçe’de Divan Edebiyat’ından gelen şiirleri, bu dile hakîm olmayan adaylar yapamadı. Bilgi ağırlıklı sorulardan oluşan Tarih, adayları şaşırttı. Hatalı soru iddiası bulunmuyor.

 

YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) dün tamamlandı. AYT’ye 1 milyon 781 bin 760; YDT’ye 130 bin 522; dün gerçekleştirilen TYT’ye ise 2 milyon 592 bin 579 aday başvurmuştu. 2.6 milyon adayın yarıştığı 2021 üniversite sınav maratonu dünkü oturumlarla sona erdi. Sonuçlar 4 Ağustos’ta açıklanacak ardından da tercih heyecanı başlayacak.

Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre AYT’de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’den 40, Sosyal Bilimler 2’den 40, Fen Bilimleri’nden 40, Matematik’ten de 40 soru adaylara soruldu. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yapılan YDT’de ise 80 soru yer aldı.

Bahçeşehir Koleji, Bilfen Liseleri, Uğur Okulları, Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Nesibe Aydın Okulları bölüm başkanlarının görüşlerine göre sınav, kazanımlara uygun, bilginin yanı sıra yorum, günlük hayatla ilişkilendirebilme, analiz yeteneğini de ölçen sorulardan oluştu. Hatalı soru iddiası yok. Sosyal Bilimler’deki Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinde hem bilgiye hem de yoruma dayalı sorular yer aldı. Orta zorlukta bir sınavdı. Bu testteki Tarih soruları ise daha çok bilgi ağırlıklıydı. TYT’de olduğu gibi kronolojik bilgi burada da sınandı. Birkaç sorunun çeldiricisi yüksek, sınav genel olarak zordu. Fen Bilimleri’ndeki Kimya soruları temel kavram ve ilkeleri iyi kullanan, ayrıntıları görebilen adayların çözebileceği nitelikteydi. Elektrokimya sorusu sınavın ayırt edicisiydi. Biyoloji’de sürpriz soru yok. Grafik yorumlama gerektiren soru dışında, diğerleri dersin alan bilgisini ölçmekte.

Ortalamayı düşürecek

Türk Dili ve Edebiyatı: 2020 AYT’de olduğu gibi 6 anlam bilgisi, 18 edebiyat sorusuyla öğrencilerin alan yeterlilikleri sınandı. Edebiyat bilgisinin yanı sıra öğrencinin dil hâkimiyetini de ölçen sınav, divan edebiyatı ağırlıklı olup bazı sorularda öğrencilerin yorum gücü sorgulandı. Diğer yıllardan farklı olarak temel tarih bilgisi gerektiren bir soru yer aldı. Bu soruda öğrencinin doğru cevaba ulaşabilmesi için II. Meşrutiyet’in ne zaman ilan edildiğini bilmesi ve edebiyat bilgisiyle ilişkilendirip sonuca ulaşması beklendi.

Matematik: Kolay sorunun az olduğu orta ve zor soru sayısının ağırlıkta olduğu bir sınavdı. İşlem yükünün çok olduğu görüldü. Kazanım dışı soru olmamakla birlikte bir soruda birden fazla kazanım ölçüldü. Polinom, parabol, maximum-minimum problemleri sorularının belirleyici olacağı düşünülüyor.

Geometri’de geçen yıllara oranla analitik geometri sorularındaki fazlalık dikkat çekici. Şekilsel ifadeler yerine sorunun görseli öğrenciye bırakılmış. “Yansıma-simetri-öteleme” ve “analitik geometri-üçgen” soruları bu kısmın belirleyicisi olacak. Şekilli soruların az olduğu ve soruları okuyarak şekilleri öğrencinin çizmesi gerektiği görüldü. Testin Türkiye ortalamasını düşüreceği tahmin ediliyor.

Fizik: Kazanımları hakkıyla öğrenmiş olan, soruları ezberlemek yerine anlamaya çalışan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı. Sadece 2 sorunun içinde basit matematiksel işlem olup, 14 sorunun tamamı bilgiyi yorumlama üzerine kurgulanmış. Seçici sorular geçen yıla göre daha fazla olup bu sorular belirleyici olacak. Sınavın güçlük derecesi orta düzeyde.

‘Son 10 yılın en zoru’

Kendisi de 1994’ten itibaren her yıl sınava giren ve bu yıl 28. sınavına katılan İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday, TYT ve AYT birlikte değerlendirildiğinde, Matematik testinin son 10 yılın en zoru olduğunu kaydetti. AYT Matematik’te bir soru hariç soruların dilinin açık ve net olarak hazırlandığını ve herhangi bir bilimsel hata bulunmadığını belirten İrday, sadece “Logaritma” sorusunda soru kökünde bir yanlışlık olduğunu ancak bunun soru iptalini gerektirmeyeceğini söyledi:

Önceki yıllarda her sınavda bulunan yüzde 10 (4 soru) çok kolay ve yüzde 20 kolay (8 soru) soruların bu sınavda gelmediğine dikkat çeken İrday, şu yorumda bulundu: “Ortalama 12 soruluk bu kısımdan sadece 2-3 soru karşımıza geldi. Bu durum özellikle belirli netlerde çok ciddi bir yığılma oluşturacak bu da sıralama açısından sorun teşkil edecek. Bu sorunların gelecek yıllarda tekrarlanmaması için TYT’nin yılda 2 kez uygulanması ya da TYT ve AYT sınavlarının bir hafta ara olacak şekilde yeniden düzenlenmesi, TYT’de sürenin 30 dakika artırılması, sınavların zorluk seviyesinin yıldan yıla birbirinden bu kadar farklı olmaması gerektiğini düşünmekteyiz.”