TRABZON'DA GÖRMEYE DEĞER YERLER
Trabzon
Trabzon, binlerce yıllık tarihi ve sayısız kültürel zenginliği ile Türkiye'nin en popüler yerlerinden biridir. Antik İpek Yolu üzerinde bulunan şehir, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli şehridir.
Dünyanın hayranlık duyduğu folklorik yapı, tüm kentin spora verdiği önem, el sanatlarında incelik, yöre mutfağı, Trabzon'a özgü diğer önemli değerlerdir.
Trabzon'un tarihi iki bin yıl öncesine dayanıyor. Fatih Sultan Mehmet, Roma ve Bizans dönemlerini ayakta tutan Trabzon'u fethetmiş ve Kanuni Sultan Süleyman bu topraklarda olmuştur.
Trabzon yeşilin sayısız tonunu barındırır ve bitki örtüsü bakımından zengindir. Şehirde 440'ı yöreye özgü 2500 bitki türü keşfedildi.
TRABZON GÖRMEYE DEĞER YERLER
Trabzon Kalesi , Bizans Dönemi antik temelleri üzerine inşa edilmiştir. Kale, MÖ 5. yüzyıla kadar uzanıyor
Meryem Ana / Sümela Manastırı; Manastırın, Bizans İmparatoru I. Theodosius (375-395 ) döneminde Atina'dan gelen iki rahip Barnabas ve Sophranios tarafından kurulduğu ve 6. yüzyılda General Belisarios tarafından onarıldığı rivayet edilmektedir. İmparator Justinianus. Sümela Manastırı'nın 13. yüzyıldan beri varlığını sürdürdüğü bilinmektedir.
Ayasofya Müzesi , Geç Bizans Kiliselerinin güzel bir örneğidir. Alan, son Bizans Dönemi eserlerinin en önemli örneklerinden biri olarak görülüyor.
Cephanelik 1887 yılında yapılmıştır. 1916-1918 Rus işgali sırasında cephane deposu olarak kullanılan bina yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmuştur.
Tarihi Trabzon Müzesi ve Kostaki Konağı, üslup açısından Avrupa Mimarisinin Türkiye'deki nadide örnekleri arasındadır. Müzenin bulunduğu Kostaki Köşkü, 1900'lerin başında Yunan bankacı Kostaki tarafından yaptırılmıştır. Bina İtalyan mimarlar tarafından tasarlandı; bu nedenle çoğu malzeme İtalya'dan ithal edildi.
Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinden izler taşıyan Atatürk Köşkü, Avrupa'nın büyük ve gösterişli sembolleriyle 1900'lerin başında yazlık olarak inşa edilmiştir. Atatürk, 11 Haziran 1930'da bu konakta kaldığı süre boyunca bütün mal varlığını Türk milletine sunmaya karar verdi.
Trabzon Kent Müzesi , şehrin en yeni ve en görkemli müzesidir. Müze, Trabzon'da sosyal yaşamın ve kültürün tanıtımına ve yaşatılmasına büyük katkı sağlıyor. 3 kattan oluşan müze 1500 m2 kapalı alana sahiptir. Tarih odası bulunan müzede ziyaretçiler sesli rehber hizmetinden yararlanabiliyor.
Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu mahallede 19. yüzyıl eseri olan Süleyman Evi , günümüzde teşhir salonu olarak kullanılmaktadır. Süleyman Evi, padişahların balmumu heykellerinin, savaşlarda kullanılan silahların ve Trabzon'a ait eski fotoğrafların sergilendiği Osmanlı kültürünü yansıtan motiflerle süslenmiştir.
Gülbahar Hatun Camii , Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun adına 1514 yılında yaptırılan bir cami ve türbeden oluşmaktadır.
Trabzon ve Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Çaykara'da bulunan Uzungöl, göz kamaştırıcı bir manzaraya sahip. Uzungöl bir köy, yayla ve eğlence yeridir. Bölge, turistik dinlenme evleri, küçük resort tipi oteller, alabalık lokantaları ve manzarasıyla olağanüstü güzellikte seyahat ve konaklama olanakları sunmaktadır. Uzungöl, aynı zamanda Trabzon'un ekoturizm merkezidir.
Aydınlatma ve seyahat platformlarına sahip Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilmektedir. Serbest hava akımı olan mağaranın astım ve sinüzit hastalarına iyi geldiği biliniyor. Muhteşem doğal formları, dereleri, şelaleleri ile mağara, yerin altına gizlenmiş bir cennettir.
Yaylalar ; dinlenme, gezi ve spor imkanları ile dikkat çeken Trabzon'un özel gezi destinasyonları arasında sayılır.
Hemen hemen tüm Karadeniz bölgesinde yaygın olan doğu karadeniz kıyı bölgesine özgü bir halk oyunu olan Horon, ilk olarak Akçabat tarafından disipline edilerek Dünya'ya tanıtılmıştır. Horon, bölgenin vazgeçilmez değerleri arasında; yayla şenlikleri, düğün törenleri ve askerlik uğurlama törenlerinde beraberlik ve heyecanın ortak paydasını ifade eder.
Beşikdüzü Teleferik
Karadeniz’in 3 bin 600 metre ile en uzun mesafeli teleferiği olan Beşikdüzü Teleferik Beşikdüzü sahili ile 550 rakımlı Beşikdağı'nı birbirine bağlamaktadır. Masmavi denizle başlayıp muhteşem bir bir manzarayla yapılan bu yolculuk sonunda eşsiz bir doğaya kavuşmaktasınız. Teleferik tesisi 9.30 ta açılıp 18.00'da kapanmaktadır. Tesis içerisinde restorant cafe bölümü bulunmaktadır.