Fındıkta Külleme Hastalığı İle Mücadele Zamanı

Fındıkta Külleme Hastalığı İle Mücadele Zamanı

Bölgemizin temel tarım ürünü olan fındıkta görülen 'külleme hastalığı' verim ve rekolteyi olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Son aylarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucunda bu hastalık, geçen yıllarda olduğu gibi, bu yıl da, fındık bahçelerimizdeki en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlıklı ürün yetiştirmenin yolu hastalığı tanımak, kültürel ve zirai mücadele yöntemlerini uygulamaktan geçmektedir.




Şu Halde Külleme Hastalığı Neye Diyoruz ve Fındıkta Nasıl Görülmektedir?

 

Fındık bahçelerimizde zararlara neden olan Külleme Hastalığının 'etmeni' kış dönemini, hastalıklı bitki artıklarında geçiren; bitki gelişmesinin erken döneminde ise yapraklar, genç sürgünler ve çotanaklar üzerinde belirtiler oluşturan; bulaştığı yapraklarda lekeleri önce kahverengi, sonra matlaşan ve ilerleyen dönemde de kuruma, vaktinden önce üründe dökülmeler meydana getiren bir hastalıktır.

 

Genç sürgünlerde, çotanakların zuruf yüzeyinde un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan dallarda kurumalar hastalığın, gözlemlenebilir özelliklerindendir. Bu şekilde hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olmaktadır.

 

Hastalıkla Nasıl Mücadele Edilmelidir?

 

Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıklarının toplanması, bulaşık dip sürgünlerinin kesilmesi ve imha edilmesi, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesinin yapılması gerekmektedir. Buna kültürel mücadele diyoruz.

 

Hastalıktan kurtulmada, kültürel önlemler yanında kimyasal mücadele de gereklidir. İlaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde, mutlaka çotanak bağlama döneminde (Nisan ayı ikinci haftasından itibaren), tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünleri ile koruyucu ilaçlama yapılır. Hastalık belirtileri görülmeye devam ettiğinde tavsiye edilen tedavi edici BKÜ ile ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır. İlaçlanacak ağaçlara, dipten üst dallara doğru yıkama biçiminde ilaç atılır. İlaçlı mücadelenin hasattan 1 ay öncesine kadar tamamlanması gerekmektedir. Ayırca ilacın dozuna, karıştırılmasına ve ilaçlamada kullanılacak aletin kalibrasyonuna dikkat edilmedir.

 

Kimyasal mücadeleye başlamadan önce çevredeki arıcılara haber verilmesi, kovanlarını ilaçlama sahasının dışına çıkarmaları hususunda uyarılmaları da gerekir.

 

Bölgemizde fındıkta önemli zararlara neden olan külleme hastalığına ve diğer zararlılara karşı mutlaka mücadele gerektiğinden üreticilerimiz, İl / İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize ziyarette bulunmalı ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almaları önem arz etmektedir.