DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni-2
1) İZMİR'DE 10 YIL 5 AY HAPİSLE ARANAN HÜKÜMLÜ YAKALANDI
İZMİR'in Bayraklı ilçesinde 'hırsızlık' ve uyuşturucu kullanmak' suçlarından hakkında kesinleşmiş 10 yıl 5 ay 25 gün hapis cezası bulunan M.K., yakalandı.
Asayiş Şube Müdürlüğü Motosikletli Polis Timler Amirliği'ne bağlı ekipler, dün denetim yaptı. Yapılan denetimde M.K.'nın 'hırsızlık' ve uyuşturucu kullanmak' suçlarından hakkında kesinleşmiş 10 yıl 5 ay 25 gün hapis cezasıyla arandığı belirlendi. Gözaltına alınan M.K, Bayraklı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. M.K.'nin işlemlerinin sürdüğü bildirildi.
Görüntü Dökümü
------------------------
-Yakalanan şüphelinin emniyete getirilirken görüntüsü
Haber-Kamera: Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA)-
========================================
2) FUTBOL OKULUNUN TEK KIZ ÖĞRENCİSİNİN HEDEFİ MİLLİ TAKIM
ERZURUM Çelebispor Okulu'nun 120 kişilik futbolcu kadrosunda tek kız oyuncu olan Elifnaz Daşkesen'in (13) hedefi milli takım. Antrenmanlarda erkek takım arkadaşları ile kıyasıya mücadele veren Daşkesen, "Beni erkek gibi görüyorlar. Ben onlara sert girdiğim için onlar da bana aynı sertliği gösteriyorlar. Alışık olduğum için canım acımıyor" dedi.
Esengül-Fatih Daşkesen çiftinin iki çocuğundan küçüğü Saltukbey Ortaokulu son sınıf öğrencisi Elifnaz Daşkesen, Erzurum'da kadın futbol takımı olmadığı için erkeklerin arasına karıştı. Futbol oynayan ağabeyinin peşinden giderek bu spora yönelen Elifnaz Daşkesen 5 yaşından beri top koşturuyor. Palandöken ilçesindeki Çelebispor Futbol Okulu'nun açmayı planladığı Kadın Futbol Takımı'na yazılan Daşkesen, kendisi gibi kayıt yaptıran iki kız bir süre sonra okula gelmeyince yalnız kaldı. Buna çok üzülen Elifnaz, antrenörlerin de oluru ile çalışmalarını erkeklerle sürdürüyor.
GOL MAKİNESİ
Performansıyla göz dolduran Elifnaz Daşkesen, bir gol makinesi gibi. Akranları ile çıktığı her maçta en az 6-7 gol atan Daşkesen'in hedefi önce bir kadın futbol takımına girmek, ardından da milli takımda oynamak. Maçlarda arkadaşlarının kendisine bir ayrımcılık göstermediğini belirten Daşkesen, "Ben 5-6 yaşlarındaydım, abim bir futbol kulübüne gidiyordu. Orada çok hevesle abimi izliyordum benim de bir an hevesim başladı. Yaklaşık 3 yıldır Çelebi'ye geliyorum. İki yıldır tek değildim ama bu son yıllarda tek kız olarak bu kadar erkeğin içinde devam ediyorum. Çok iyi bir duygu, hocalarım da çok iyi hepsini ayrı ayrı seviyorum. Takım arkadaşlarım beni erkek gibi görüyorlar. Ben onlara sert girdiğim için onlar da bana aynı sertliği gösteriyorlar. Alışık olduğum için canım acımıyor. Galatasaray fanatiğiyim, milli takımda da oynamak istiyorum. Çalışmalar çok iyi gidiyor, her hafta sonu cumartesi, pazar geliyorum. Antrenman, ısınma, maç yapıyoruz" diye konuştu.
'KADIN FUTBOL TAKIMINI KURAMADIK'
Çelebispor Futbol Okulu Başantrenörü Aydın Tanas ise "Erzurum'da maalesef kadın futbol takımı olmadığı için kız çocuğumuz bizi tercih etti. O nedenle erkeklerin yanında futbol oynuyor. Erzurum'da maalesef kadın futbolu olmadığı için çocuklar bizim yanımıza geliyor. Olsa onlar için çok çok iyi olur. Çünkü bize dönem dönem talepler geliyor. Kadın futbol takımı olmadığı için talepler geri çevriliyor. Aramızda olan Elif de o talepler doğrultusunda 'Ben onlarla oynamak istiyorum' dedi, inat etti o yüzden bizimle beraber şu an" ifadelerini kullandı.
'ELİFNAZ ÇOK İYİ'
Elifnaz Daşkesen'in takım arkadaşı Yusuf Emre Temur (12) da "Elifnaz çok iyi bir oyuncu kendisiyle rakip olduğumuzdan da zaten çok zorlanıyorum. Çoğu erkekten daha iyi" dedi. (DHA)
Görüntü Dökümü
-------------------------------
-Isınma hareketleri yapmaları
-Antrenör Aydın Tanas ile röp
-Antrenmandan detay görüntüler
-Yusuf Emre Temur ile röp
-Çift kale maç yapmaları
-Elifnaz'ın top sektirmesi
-Elifnaz Daşkesen ile röp
Haber: Turgay İPEK - Kamera: Oktay POLAT
=========================================
3) ANADOLU'NUN YÖRESEL ÜRÜN ZENGİNLİĞİ 'COĞRAFİ İŞARET'LE TAÇLANDI
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, dünyada coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değerinin 200 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirterek, "Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX 12 yıl önce başladığında 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı, 1632'ye ulaştı. 588 yöresel ürünün de tescili bekleniyor. Avrupa Birliği'nde tescillenen yöresel ürün sayımız 27 oldu. Türkiye'de 3 bin 500 coğrafi işaret alabilecek yöresel ürün tespit etmiştik. Bu ürünlerin yaklaşık yarısının coğrafi tescilini yaptık" dedi.
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle yerel ve yöresel ürünlere sahip çıkmak, kaybolmaya yüz tutan ürünleri gün yüzüne çıkarıp ekonomiye kazandırmak için Yöresel Ürünler Projesi'ni hayata geçirip, 12 yıldır da Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'i düzenlediklerini anlattı. Yöresel ürünlerin ekonomiye faydasına dikkati çeken Çandır, dünyada coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değerinin 200 milyar dolar düzeyinde olduğunu, Türkiye'nin bu pastadan payını alması gerektiğini vurguladı.
12 YILDA 109'DAN 1632'YE YÜKSELDİ
Yöresel ürünlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması, ekonomiye kazandırılmasında coğrafi işaretin önemine değinen Çandır, "YÖREX başladığında 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 1632'ye ulaştı. 588 yöresel ürünün de tescil için bekleniyor. Coğrafi işaretle ilgili farkındalığı artıran YÖREX'in ardından Avrupa Birliği'nde tescillenen yöresel ürün sayımız 27 oldu. Türkiye'de 3 bin 500 coğrafi işaret alabilecek ürün tespit etmiştik. Şu anda bu ürünlerin yaklaşık yarısının coğrafi tescilini yaptık" dedi.
ÜRETİCİLERLE İŞ BİRLİĞİ
YÖREX'in 14 bin yıllık Anadolu'nun yöresel ürünlerini tekrar ticarete sunmak, üreticilere destek sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğine değinen Çandır, "Fuarda yapılan yüz yüze görüşmeler sonrası birçok yerel ürün büyük market zincirlerinin raflarına taşındı, önemli iş bağlantıları sağlandı. Bu yıl da bu konuda önemli iş birlikleri bekliyoruz. YÖREX ile amacımız kırsal ekonomiye can suyu olabilmekti, yerel ekonomiye can suyu olabilmekti bu konuda önemli yol katettik" diye konuştu.
ANADOLU ZENGİNLİĞİ
andır, 9-13 Ekim'de bu yıl 13'üncüsünü düzenleyecekleri YÖREX'e 81 il ve KKTC'nin katılımını hedeflediklerini belirtti. YÖREX'te Anadolu'nun zenginliğini yerli, yabancı misafirler, yeme içme sektörü, perakende ve ticaret sitelerine sunacaklarını aktaran Çandır, fuarda oda ve borsalar, belediyeler, kooperatifler, üretici birlikleri ve firmalardan oluşan çok sayıda katılımcının yer alacağını söyledi.
ÜCRETSİZ GİRİŞ
ANFAŞ Fuar Merkezi'nde 10 bin metrekare alanda düzenlenen YÖREX'e herkesi davet eden Çandır, fuara girişin ücretsiz olduğunu vurguladı. Çandır, YÖREX'in 10.00 ile 20.30 saatleri arasında ziyarete açık olduğunu dile getirdi. Çandır, "7'den 70'e herkesi Anadolu şölenine bekliyoruz. Özellikle çocuklarımız YÖREX'e gelerek kültürümüzün zenginliklerini görmeli, tatmalı, yaşamalı. Memleket hasreti çekenleri YÖREX'e davet ediyorum" dedi.
ANNELERE ÇOCUKLARINIZLA GELİN ÇAĞRISI
Çocukların Anadolu'nun ürünleriyle buluşması gerektiğine dikkati çeken Çandır, annelere YÖREX'e çocuklarıyla gelmeleri çağrısında bulundu. Çandır, "Atalarımızdan bizlere emanet, bizlerden ise çocuklarımız ve gençlerimize miras kalacak olan yöresel ürünlerimizi görmek, tatmak ve hissetmek için YÖREX'e davet ediyorum. Özellikle çocuklarımızın YÖREX'i görmesini arzu ediyorum" diye konuştu.
Görüntü Dökümü
--------------------------
-Yörex fuarından detaylar
-Röp: Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır
-Yörex fuarından genel detay görüntü
Haber: Tolga YILDIRIM - Kamera: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA) -
=============================================
4) TRABZON'DA PALAMUT İRİLEŞTİ, FİYAT ARTTI
KARADENİZ'de av yasağının sona ermesi ile tezgahlarda balık bereketi sürüyor. Geçen hafta tanesi 75 liradan satılan palamut, ağırlığı 1 kiloyu geçince 100 ile 125 liradan alıcı buldu. Samsun'da ise 1-15 Eylül tarihleri arasında bol miktarda avlanan ve tanesi 50 liraya kadar düşen palamut, şuan tezgahlarda 100 TL'den satılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "İlk günlerde yoğun bir avcılık oldu. Ancak şuanki hava sıcaklığı palamut avlanmasını zorluyor. Bu da fiyatlara yansıyor" dedi.
Denizlerde 15 Nisan'da başlayan dip trol ve gırgır ağlarıyla yapılan avcılık için genel av yasağı, 1 Eylül'de sona erdi. Karadeniz'de yeni sezon için hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, 'Vira bismillah' diyerek denize açıldı. Sezonun ilk haftalarından itibaren ağlara en çok takılan balık çeşidi ise palamut oldu. Sezonun başında tanesi 75 liradan satılan palamudun ağırlığı 1 kiloyu aştı. Ağırlığı 500-600 gram olan palamut halen 75 liradan satılırken, ağırlığı 1 kiloyu aşan palamutlar ise 100-125 liradan satışa sunuluyor. Tezgahlardaki diğer balık çeşitlerinden istavrit kilosu 75, mezgit 100, barbun 250, çinekop ise 250-300 liradan satışa sunuluyor.
'KİMSE BALIK PAHALIDIR, DEMESİN'
Fiyatların normal seyrettiğini belirten balıkçı Gökmen Aydın, "Palamut 100 lira, 1 kilo geliyor. Tavuktan, etten ucuz. 3 tane 200 lira var, onlar 500-600 gram. İstavrit 75, mezgit 100 lira. Daha bundan ötesi yok, balık ucuz. Geçen hafta 75 liraydı. Şu an normal fiyat. Bir kilo tavuk alsan bir kişiye yetmez ama bir tane balık alsan bir aileye yeter. Kimse balık pahalıdır demesin, alakası yokö dedi.
'AFAKİ FİYATLAR YOK'
Palamudun büyüklüğüne göre fiyatların değiştiğini söyleyen balıkçı Cem Yazıcı ise "Gördüğünüz gibi istavrit 75 lira, mezgit 100 lira, palamut 3 tane 200 lira var, tane 100 lira var. Yani palamudun büyüklüğüne göre fiyatlar da değişiyor. Şu an vatandaş mezgit, istavrit ve palamuda ağırlık veriyor. Ete, tavuğa göre çok normal, öyle afaki fiyatlar yok. 3 tane balıkla 3-4 kişilik aile rahat doyarö diye konuştu.
'YENİLECEK EN İYİ GIDA BALIK'
Balık almaya gelen müşteri Osman Kenan Aksoy, "Şimdi geldim baktım, bol bir balık var. Fiyatları da genel piyasaya göre bence çok güzel. Şu anda yenilecek en iyi gıda balık. Haftada 2-3 kere yiyoruzö ifadelerini kullandı.
Rabia Küçük de "Genelde memnunuz. Başta biraz uygun başladı. Daha sonra yükseldi ama balıklar genelde çok taze, güzel. Yine de uygun buluyorum. Memnunuz, çok şükür. Tercihimizi balıktan yana kullanıyoruzö dedi.
SAMSUN'DA AVLANAN PALAMUT AZALDI, FİYAT ARTTI
SAMSUN'da 1-15 Eylül tarihleri arasında bol miktarda avlanan ve tanesi 50 liraya kadar düşen palamut, şuan tezgahlarda 100 TL'den satılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "İlk günlerde yoğun bir avcılık oldu. Ancak şuanki hava sıcaklığı palamut avlanmasını zorluyor. Bu da fiyatlara yansıyor" dedi.
1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar sezonun ilk haftalarında palamutta bolluk yaşadı. Tanesi 50 TL'ye kadar düşen palamutun, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle avlanması zorlandı. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Bu sene balıkçılarımızın ağlarına küçük balıktan ziyade palamut takıldı. Tezgahlarda tanesi 50-80 TL arasında satılan palamudun havaların değişkenliğiyle birlikte yakalanmadığından, fiyatlar arttı" diye konuştu.
NE KADAR ÇOK YAKALANIRSA O KADAR FİYAT DÜŞER
1-15 Eylül tarihleri arasında yoğun bir palamut avı gerçekleştiğini dile getiren Sağlam, "Tabi geçtiğimiz günlerde 1 Eylül ile 15 Eylül arasında yoğun bir palamut çıktığı için arz talep olayı yaşanıyor. Ne kadar fazla çıkarsa o kadar ucuzlar. Bir bakıyorsunuz havalar biraz daha sıcak gidiyor. Dediğim gibi ne kadar çok yakalanırsa o kadar fiyat düşer. Şuanki hava şartlarından dolayı palamut avı ilk günlerdeki gibi bol değil. O nedenle de fiyatlar tanesi 100 TL'ye kadar ulaştı" dedi. (DHA)
Görüntü Dökümü
-----------------------
- Muhabir anonsu (Efnan Demireren)
- Balık tezgahlarından detaylar
- Müşterilerden görüntü
- Röportajlar
Görüntü Dökümü (SAMSUN)
-----------------------
-Balık tezgahından detaylar
-Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam röportaj
-Balık tezgahından detaylar
Haber-Kamera: Berkay YILDIZ/SAMSUN,(DHA)
HABER-KAMERA: Efnan DEMİREREN-Nurullah CABRİ/TRABZON, (DHA)
========================================
5) AŞİRET DÜĞÜNÜNDE GELİNE 3 KİLO ALTIN, DAMADA 4 MİLYON TL PARA TAKILDI
KOCAELİ'nin Gebze ilçesinde yapılan aşiret düğününde geline 3 kilo altın, damada ise 4 milyon 50 bin TL para takıldı.
Celali Aşireti'ne bağlı Kars'taki Özbağ ailesinden Tunay ve Zafer Özbağ çiftinin oğlu Serhat ile Ayşe ve Erdal Bitirgiç'in kızları Şevval, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki bir sosyal tesisin açık alanında yapılan düğünle dünyaevine girdi. Düğüne aşiret reislerinden kanaat önderlerine, iş insanlarından STK başkanlarına kadar binlerce kişi katıldı. Davetlilerin takı takmak için birbiriyle yarıştığı düğünde, gelin Şevval Özbağ'a 900 gramlık kemerle birlikte toplam 3 kilo altın, damat Serhat Özbağ'a ise 4 milyon 50 bin TL takıldı. Düğünde 8 kişiden oluşan 'toy babaları' denilen aile büyüklerinin sahneye kurulan masalarda teslim aldığı para valize sığmayınca, başka bir çanta daha getirildi. Düğün gecenin geç saatlerine kadar çekilen halaylar ve oynanan oyunlarla son buldu. (DHA)
Görüntü Dökümü
------------------------
-Gelin ve damattan görüntüler
-Takıdan görüntüler
-Para sayma görüntüleri
-Paranın valize yerleştirme görüntüsü
Haber-Kamera: Erol POLAT/GEBZE(Kocaeli),(DHA)
==================================
6) 1023 'KANATSIZ MELEK'
İZMİR'de yaşayan Davut Dinçel (54), dezavantajlı yerlerde yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak için' Kanatsız Melekler İyilik Grubu' adıyla bir WhatsApp grubu kurdu. Üye sayısı 1023'e ulaşan grup aracılığıyla hayırseverler hem birçok aileye eşya yardımı götürüyor hem de iş arayanların istihdamına katkı sağlıyor.
Gaziemir ilçesinde oturan Davut Dinçel, 5 yıl önce Gaziemir Kızılay Şube Başkanı olarak görev yaparken WhatsApp üzerinden Kanatsız Melekler İyilik Grubu'nu kurdu. Hayırseverlerin ihtiyaç sahiplerine ulaşması amacıyla kurulan grup, yüzlerce aileye eşya ve maddi yardımlar götürülmesini sağlarken iş arayan çok sayıda insana da yeni bir kapı aralıyor. Kızılay faaliyetlerini organize etmek için gönüllüler ve bağışçıların katılımıyla bu grubu kurduğunu anlatan Davut Dinçel, 1 Nisan 2024 tarihinde kurumdaki görevini bıraktığını belirterek, "Bu grubun bozulmasını istemedik. Ortak kararla grubun faaliyetlerine devam etmeye başladık. 1023 kişiyiz. Vatandaşların bizden iş talepleri oluyor. Günlük 10-15 iş ilanı paylaşıyoruz. 1023 kişi içinden 500'ü kendi WhatsApp gruplarından bu ilanları paylaşıyor. Grupta yayınlanan bir ilan 50 bin kişi tarafından görülüyor. İşe giren arkadaşlarımızdan güzel geri dönüşler alıyoruz. İhtiyaç sahibi aileleri ziyaret edip ihtiyaçları grupta paylaşıyoruz. Bağışçı ile ihtiyaç sahibi ailenin direkt temasa geçmesini sağlıyoruz. Bağışçı, aileye direkt yardım ediyor. Ayni olarak aldığımız bağışları vatandaşlara teslim ediyoruz" dedi.
'DUYARLI VATANDAŞLARDAN DESTEK BEKLİYORUZ'
Bazı ailelerin de tepeden tırnağa tüm ev eşyalarını bağışlarla temin ettiklerini anlatan Dinçel, Van'dan İzmir'e tedavi amacıyla gelen bir aileye de ulaştıklarını belirterek, "Van'dan gelen ailemize soba, buzdolabı ve kanepe getirdik. Oturdukları evin çatısı akıyor. Sağlık sorunları nedeniyle daha düzgün bir evde yaşamaları gerekir. Kiralarının düzenli ödenmesi gerekiyor. Kısıtlı imkanları var. Vatandaşlardan duyarlılık bekliyoruz. Yardım etmek isteyen herkes bize sosyal medyadan ulaşabilir" ifadelerini kullandı.
'DÖRT FARKLI CİHAZ KULLANIYORUM'
Van'dan 4 yıl önce sağlık sorunları nedeniyle eşi Yıldız Toktaş (58) ile birlikte İzmir'e gelip Gaziemir'e yerleşen 5 çocuk babası Mehmet Toktaş (56), hayırseverlerin yardımıyla yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek, "Bana 4 yıl önce akciğer kanseri teşhisi konuldu. Tedavi için İzmir'e geldim. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye başladık. Belirli aralıklarla yatarak tedavi görüyorum. 35 gün hastanede yattım, yeni çıktım. Buhar cihazı, bipap cihazı, oksijen tüpü ile birlikte 4 farklı cihaz kullanmam gerekiyor. 3 bin lira engelli gelirim var. Cihazları devlet verdi. Evin kirası 3 bin lira. Komşular bize yardım ediyor. Elektrik faturasını ödeyebilmek için eşim gündelik işlerde çalışıyor" dedi. (DHA)
Görüntü Dökümü
-------------------------------
-Davut Dinçel, Mehmet Toktaş ve eşi Yıldız Toktaş ile sohbet ederken detay görüntü,
-Davut Dinçel ile röp.
-Davut Dinçel'in Toktaş Ailesi'ne soba hediye edilmesinden görüntüsü
-Mehmet Toktaş ile röp.
-Toktaş Aimlesi'nin yaşadığı evden görüntü
Haber: Nevra UÇKAÇ - Kamera: Can ÇUBUKÇUOĞLU / İZMİR, (DHA)-